Literární toulky aneb Po stopách Petra Bezruče v  Kostelci na Hané

V pátek 14. 6. 2024 se sedmáci vydali, slovy Petra Bezruče na „VÝPLAZ“, do Kostelce na Hané, a to do památníku tohoto známého spisovatele, který tu v „červeném domku“ strávil posledních dvacet let svého života.  O životě a literárním díle se učili sedmáci ve škole, ale navštívit místo, kde spisovatel žil a tvořil, to bylo opravdu něco jiného. 
Pracovnicí prostějovského muzea tu byl připraven edukační program. Společně si povídali o tom, že Petr Bezruč byl „starý ještěr“, což se odráželo v jeho povaze. Nevyhledával moc společnost. Občas k němu v Kostelci na Hané přišli přátelé na návštěvu. Rád s nimi podnikal pěší túry po okolí, např do Ptení, na Stražisko atd. 
Petr Bezruč se narodil v Opavě jako Vladimír Vašek.  Jedinou básnickou sbírku Slezské písně vydal pod svým pseudonymem  – Petr Bezruč. Dlouho se nevědělo, kdo to vůbec Petr Bezruč je. Trvalo téměř rok, než se „vypátralo“, že je to „obyčejný“ úředník na brněnské poště, má rád literaturu, a tak svá literární díla posílá svému příteli Janu Herbenovi do časopisu ČAS.
Součástí literární hodiny i „piknik u Bezruče“. K zajímavému povídání paní edukátorky si žáci mohli uvařit čaj či kapučíno, posedět v trávě, pomlsat něco dobrého a plnit zajímavé literární úkoly. Na závěr se všichni vyfotili u sochy Petra Bezruče, jejímž autorem je Karel Otáhal.
Zapsala a foto pořídila: Renata Fialová